Tento pestrobarevný dort patří mezi poklady tradiční mexické kuchyně.
Díky svému netradičnímu vzhledu si získal obrovskou popularitu v celé Jižní Americe a milují ho jak děti, tak i dospělí. Veselý mexický dezert oživí každé menu!
Suroviny:
Na barevnou želatinu:
3 balíčky želatiny v různých barvách
3 hrnky horké vody
3 hrnky studené vody
3 lžíce cukru
Na mléčnou želatinu:
1 plechovka kondenzovaného mléka
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
500 ml smetany ke šlehání
100 ml vody
2 lžíce čiré želatiny v prášku
1 lžička másla
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou barevného želé. Každý druh želatiny rozpusťte společně se lžící cukru ve 250 ml horké vody, dobře promíchejte a přidejte stejné množství studené vody.
Želatinu nalijte do tří mělkých obdélníkových nebo čtvercových nádob a nechte ji alespoň 4 hodiny vychladit v lednici.
2. Jakmile bude želé dostatečně tuhé, nakrájejte ho ostrým nožem na stejně velké kostičky a rozdělte je podle barev. Prozatím je dejte do lednice a pusťte se do přípravy mléčné části.
3. Do 100 ml studené vody nasypejte želatinu v prášku a nechte ji asi 10 minut bobtnat. Poté ji za stálého míchání zahřívejte ve vodní lázni a počkejte, až se rozpustí.
Ve velké míse smíchejte oba druhy kondenzovaného mléka a smetanu. Přidejte čiré želé, vše důkladně promíchejte a případně oslaďte. Směs by měla být hladká a bez hrudek.
4. Bábovkovou formu zlehka vytřete máslem, díky tomu vám dort později půjde snadno vyklopit. Rozložte do ní polovinu barevných kostek a zalijte je třetinou mléčného želé.
5. Celý postup ještě jednou opakujte a na závěr vše zalijte zbytkem mléčné směsi. Formou lehce zatřeste, aby se želatina dostala do všech mezer. Dort vložte do lednice a nechte přes noc odpočinout.
6. Druhý den dort opatrně vyklopte na velký talíř. Pokud vám to i přes vymazanou formu půjde težce, namočte ji asi na 5 minut do horké vody, dort by pak měl jít bez problémů vyklopit.
Krájejte ho nožem namočeným ve vroucí vodě, díky tomu bude řez čistý a hladký.
Čokoládový dort s karamelem
Tento dort je kombinací dvou oblíbených dezertů – vláčných čokoládových řezů a tradičního mexického karamelového pudinku. Až ho ochutnáte, můžete si být jistá, že se stane jedním z vašich nejoblíbenějších moučníků!
Suroviny:
100 g másla
150 g cukru
1 vejce
150 g hladké mouky
150 ml mléka
30 g kakaa
1 lžička kypřicího prášku
máslo na vymazání formy
Na krém:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
400 ml smetany
4 vejce
Na karamel:
100 g cukru
Jak na to?
Troubu předehřejte na 180 °C a na její dno vložte nádobu s vodou. Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem do nadýchaného krému.
Přidejte k němu vejce a postupně přimíchávejte prosátou mouku smíchanou s kakaem, kypřicím práškem a špetkou soli. Na závěr do těsta přidejte mléko. Na krém vyšlehejte vejce se smetanou a kondenzovaným mlékem.
V jiném kastrolu zahřejte cukr se 2 lžícemi vody a nechte ho probublávat, dokud nevznikne hustý karamel.
Formu vymažte máslem a na její dno rozprostřete karamel. Na něj nalijte těsto a vše zakončete smetanovým krémem. Během pečení se vrchní dvě vrstvy samy prohodí.
Formu zakryjte alobalem a pečte asi hodinu, dokud krémová vrstva zcela neztuhne. Po upečení nechte ve formě dort asi 6 hodin vychladnout v lednici.
Hej, to by se líbilo mým dětem! Pestrost barev a sladký mix želatin, to prostě musím někdy připravit.
Takový pestrý dezert je pravý skvost pro oči! Skvěle zapadne do večerní kavárenské atmosféry.
Jsem fascinovaná, jak nádherná hra barev na talíři může přidat na kouzlu našemu menu. Tento dort musím vyzkoušet!
Ten mexický dezert vypadá nádherně! Ráda bych ho vyzkoušela a viděla, jak rozjasní mé umělecké stolní aranžmá.