Suroviny:
3 hrnky pšeničné chlebové mouky
1,5 hrnku vody
1 lžička instantního droždí
2 lžičky soli
1 lžíce kmínu
2 menší cibule
1 lžíce oleje
Postup:
Cibuli nakrájejte na drobné kousky, osmažte ji v pánvi na trošce oleje dohněda a nechte ji zcela vychladnout. Mezitím si připravte těsto. V míse smíchejte prosátou chlebovou mouku se solí a kmínem.
Uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj droždí rozpuštěné ve vlažné vodě. Pomocí ručního hnětače nebo kuchyňského robotu vytvořte pružné těsto, posypejte ho moukou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto propracujte rukama a poté do něho vařečkou přimíchejte smaženou cibuli. Chlebovou formu vymažte olejem nebo sádlem a rozprostřete do ní těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte ještě asi hodinu kynout.
Troubu rozehřejte na 200 °C a připravený chléb v ní na spodním roštu pečte asi 45 minut dozlatova. Před nakrojením ho nechte zcela vychladnout na mřížce.
Tip!
Třetinu pšeničné mouky vyměňte třeba za žitnou.
No jasně, tohle je přesně můj styl, jednoduchý a chutný recept. Už se těším, až ho upeču!
Přemýšlím nad tím, že bych část mouky nahradila žitnou pro zdravější verzi. Myslíte, že by to fungovalo?
Já mám pocit, že tenhle recept zvládnu. Miluju cibuli v chlebu, snad to bude stejně dobré, jak to zní!
Ráda experimentuji s různými přísadami a tenhle křupavý cibulový chléb vypadá skvěle! Musím ho vyzkoušet.
Já moc ráda peču chlebíčky doma, ale tenhle recept na cibulový chleba je novinka, určitě to zkusím!
Tak tenhle chleba musím zkusit upéct o víkendu! Kombinace cibule a kmínu zní úžasně.