Velikonoce u našich polských sousedů nejsou jenom silným duchovním zážitkem, ale i gurmánskou oslavou jara.
Pokud patříte mezi milovnice různých dezertů a moučníků, máme pro vás tip na lahodný koláč a svěží citronovou bábovku.
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
150 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce zakysané smetany
špetka soli
Na polevu:
150 g cukru
100 ml smetany ke šlehání
50 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
50 g nasekaných ořechů
50 g kandovaného ovoce
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou křehkého těsta. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku a smíchejte ji se solí a moučkovým cukrem. Poté přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, vaječný žloutek a lžíci zakysané smetany.
Rukama vypracujte pružné nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte ho asi 2 hodiny odpočinout v lednici.
2. Uleželé těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm a přeneste ho ne plech vyložený pečicím papírem. Okraje ohněte, aby po upečení na koláči dobře držela poleva. Pokud vám někde přebývá těsto, uřízněte ho a přimáčkněte na dno korpusu.
3. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč pečte asi 15 minut, dokud povrch nezezlátne. Poté ho z trouby vyjměte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
4. Mezitím si připravte karamelovou polevu. Do kastrolu nasypejte krupicový cukr a na nízkém plameni ho zahřívejte, dokud se nepromění na zlatavý karamel. V tom momentě do něj rychle vmíchejte studené máslo.
Následně do směsi pomalu přimíchejte smetanu. Postupujte opatrně, směs bude totiž bublat! Hotový karamelový krém stáhněte z plamene a přidejte do něho vanilkový extrakt.
5. Krém nalijte na vychladlý korpus a dobře pomocí vařečky rozprostřete po celé ploše. Nechte ho asi 10 minut odpočinout, a jakmile karamel malinko ztuhne, začněte se zdobením.
6. Při zdobení můžete popustit uzdu své fantazii a z ořechů a kandovaného ovoce vytvořit libovolné obrazce.
Hotový koláč nechte před nakrojením minimálně 2 hodiny vychladit. Uchovávejte ho na chladném místě, ideálně v lednici, kde by vám měl vydržet asi 5 dní.
Bábovka s citronovou polevou
Tentro tradiční dezert patří mezi stálice polské velikonoční kuchyně. Na rozdíl od klasické bábovky, jak ji známe my, není polská bábovka připravována v troubě, ale ve vodní lázni. Díky tomu je vláčná, měkká a nadýchaná.
Suroviny:
Na těsto:
250 g másla
200 g cukru
300 g hladké mouky
5 vajec
100 ml mléka
1 sáček kypřicího prášku
kůra z 1 citronu
1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu:
150 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
Jak na to?
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Postupně do pěny zašlehejte vejce, strouhanou citronovou kůru, 100 ml mléka a lžičku vanilkového extraktu.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, vmíchejte ji do máslové směsi a vytvořte hladké těsto. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte ji strouhankou nebo hrubou moukou. Vzniklé těsto do ní nalijte.
Vrchní část formy zakryjte alobalem a dobře ho upevněte, je důležité, aby se k těstu nedostala voda. Formu s bábovkou vložte do velkého hrnce a nalijte do něj horkou vodu tak, aby sahala asi do 2/3 výšky formy.
Hrnec zakryjte poklicí a bábovku vařte asi hodinu. Jakmile bude uvařená, nechte ji asi 10 minut odpočinout a poté ji vyklopte na mřížku, kde ji necháte zcela vychladnout.
Mezitím smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a touto polevou bábovku potřete.
Fotografování dezertů mě vždycky bavilo! Tohle je ideální příležitost, jak skloubit dvě záliby – pečení a focení. Už se těším, až ho vyzkouším a vyfotím!
Já jsem ještě nikdy polský koláč nepekla, ale tenhle vypadá fakt lákavě! Určitě ho zkusim na Velikonoce udělat. Děkuju za inspiraci!