Shazování kil začíná, když je výdej energie vyšší než příjem. Obvykle se počítá v kaloriích. Jenže ne každého to baví.
Někdy dokonce může to věčné počítání člověka otrávit tak, že hubnutí vzdá. Přitom se bez kalkulačky objedete. Vezměte si na pomoc svou dlaň!
Na velikosti porcí záleží
Nejen zdravý a vyvážený jídelníček přispívá k úpravě váhy, ale i velikost porcí. Ta může mít dokonce významný vliv na dosažení vašich hubnoucích cílů, aniž byste museli radikálně měnit skladbu jídelníčku.
K určování si vezměte na pomoc svou dlaň. Její velikost je u každého jedinečná a představuje ideální a individuální „měřič dávek“. A jak na to?

Maso – porce bílkovin
Bílkoviny jsou důležité a obsahuje je především maso. Abyste to s ním ale nepřehnali, odměřte ho v ruce.
Tučnější a červené maso, tedy hovězí, vepřové, jehněčí apod., podle velikosti vaší dlaně. Porci bílého libového masa, jako je kuřecí, krůtí, rybí či králičí, si můžete dovolit ve velikosti rozevřené dlaně i s nataženými prsty.
Pro tučné ryby, jako je losos, tuňák či sardinky, ovšem platí to samé jako pro maso červené, tedy porce o velikosti dlaně bez prstů. I když obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a mozku, jsou kaloričtější.
Zeleniny klidně víc
Zeleninu byste si měli dát ke každému dennímu jídlu. Minimální porce by měla odpovídat dvěma sevřeným pěstem. Ideální je např. paprika, brokolice, okurka, saláty apod.
Dejte si je jako přílohu nebo z nich udělejte salát a různě je kombinujte aby chutnaly pokaždé jinak. Druhy zeleniny, která obsahuje více cukru, např. hrášek, kukuřice či mrkev, dávkujte střídměji, optimální porcí je jedna sevřená pěst.

Zdravé tuky
I tuky jsou potřebné, a to i když hubneme. Vybírejte hlavně ty zdravější nenasycené: rostlinné oleje, ořechy, avokádo, semínka.
Ideální množství na jednu porci odpovídá velikosti jednoho celého palce. Méně zdravé tuky jako máslo, majonéza či dresinky by neměly v jedné porci přesáhnout množství odpovídající velikosti horního článku vašeho palce.
Sacharidy, obiloviny, luštěniny
Optimální porce sacharidů ve vyváženém jídle má velikost zatnuté pěsti. Týká se to například brambor, celozrnné rýže, těstovin, celozrnného pečiva atd. Stejné pravidlo pak platí i pro luštěniny: čočku, cizrnu či fazole.
Víte, že…
… jako dezert si můžete dát hrst ořechů, nebo ovoce?
… vyvážené jídlo by mělo obsahovat porci bílkovin, sacharidů, zdravých tuků a zeleniny?
Tento přístup mi přijde velmi praktický, sen každého, kdo nemá kalkulačku vždy po ruce. Navíc můžu jíst zdravě a vyváženě, i když jsem na cestách!
Tohle je skvělý tip pro všechny, kteří chtějí zhubnout bez stresu a složitého počítání. Řešení pomocí velikosti dlaně je jednoduché a efektivní.
Moc mě potěšilo, že se dají porce snadno měřit rukou, aniž bych musela počítat kalorie! Měření porcí podle dlaně mi přijde super užitečné.