Ratatouille (čti ratatui) je tradiční francouzský pokrm ze středomořské směsi zeleniny. Nejlépe si ho vychutnáte s čerstvou křupavou bagetkou.
Potřebujete:
✿ 2 lilky
✿ 2 papriky
✿ 3 rajčata
✿ 2 cukety
✿ 1 stroužek česneku
✿ 1 šalotku
✿ 300 ml drcených rajčat v plechovce
✿ 1 lžíci provensálských bylinek
✿ 6 snítek tymiánu
✿ 20 g másla
✿ sůl, pepř
✿ olivový olej
1. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět oloupaný a plochou stranou nože rozmáčknutý česnek a najemno pokrájenou šalotku. Česnek vyjměte, přidejte rajčata, provensálské bylinky, sůl a pepř a odstavte. Vzniklou omáčku rozetřete na dno kulaté nebo oválné zapékací mísy.
2. Lilky, papriky, cukety a rajčata nakrájejte na tenké plátky. Pak je skládejte podle barev do komínků a ty vykládejte dokola do zapékací misky, dokud ji celou nezaplníte.
Zeleninu v zapékací míse zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a navrch posypejte lístky tymiánu.
3. Zeleninu zakryjte pečicím papírem a dejte péct do trouby při 180 °C asi 45–60 minut. Na posledních 10 minut troubu přepněte na funkci gril. Na hotovém pokrmu nechte rozpustit plátky másla a podávejte.
Ratatouille jsem si vždy chtěla zkusit připravit! Doufám, že se mi to poprvé povede. Ta směs zeleniny vypadá úžasně!