Suroviny:
180 g hladké mouky
80 g másla
1 lžíce moučkového cukru
3 žloutky
Náplň:
2 jablka
kůra a šťáva ze 2 citronů
2 lžíce škrobu
200 g cukru krupice
80 g másla
3 žloutky
Poleva:
4 bílky
200 g cukru krupice
2 lžíce škrobu
Postup:
Z mouky, studeného másla, cukru a žloutků rychle vypracujte těsto. Vyválejte je mezi dvěma fóliemi a vtlačte do formy – na dno i na stěny. Dno propíchejte vidličkou a nechte korpus 30 minut chladit.
Pak ho upečte naslepo, tedy 15 minut při 200 °C s pečicím papírem a suchými fazolemi, pak 5 minut bez zátěže. Na náplň nakrájejte oloupaná jablka, zasypejte je cukrem, kůrou z obou citronů a vařte, dokud se nerozpadnou.
Pak vše rozmixujte, přilijte šťávu z obou citronů, a pokud je směs příliš hustá, přidejte pár lžic vody nebo džusu. Vraťte na oheň, přidejte škrob a pomalu vařte do zhoustnutí.
Odstavte, vmíchejte máslo a rozšlehané žloutky. Vraťte na mírný oheň a za poctivého míchání nechte zhoustnout (pozor, aby se vám vejce nesrazila!).
Pak směs vlijte do korpusu. Na sníh vyšlehejte bílky s cukrem a škrobem, sníh naneste do formy a vše pečte při 180 °C 20 minut.
Hotový koláč nechte aspoň hodinu stát při pokojové teplotě a poté můžete podávat.
Díky za skvělý recept! Už se těším, jak ho budu zkoušet o víkendu. Podle popisu to vypadá na skvělý koláč.
Tohle je přesně ten typu receptu, který dokáže spojit celou rodinu kolem stolu. Miluju kombinaci citrónové kůry s jablky!