Meruňkový džem je jako zavařené sluníčko. Pokud chcete ozvláštnit chuť, můžete k němu přidat i pár broskví.
Potřebujete:
✿ 1 kg meruněk
✿ 500 g cukru krupice
✿ želírovací cukr 2:1 nebo 3:1
1. Cukr smíchejte s želírovacím cukrem. Meruňky dobře omyjte, vypeckujte a pokrájejte je na menší kousky. Pokud chcete, můžete ovoce předem ještě trochu rozmixovat. Meruňky dejte do hrnce a zvolna zahřívejte, až začnou pouštět šťávu.
2. Pak přisypejte cukr s želírovacím cukrem a důkladně promíchejte. Za častého promíchávání ode dna přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a podle času uvedeného v návodu na obalu želírovacího cukru povařte.
3. Ještě horký džem naplňte do čistých suchých sklenic, pevně je uzavřete čistými víčky a otočte dnem vzhůru na asi 5 minut. Pak sklenice obraťte a nechte zcela vychladnout. Skladujte na tmavém suchém místě.
Teda, džemužrouti pozor 😀 Tento recept vypadá super easy, už se těším, až ho o víkendu zkusim. Zkusím přihodit i ty broskve, jak raděj.
Ju, to vypadá fakt dobře. Musím se přiznat, že jsem ještě nikdy džem nedělala, ale tohle vypadá, že bych to zvládla. Díky za tip!
Tak tohle musím vyzkoušet, meruňkový džem miluju! A ten nápad s broskvema zní super, nikdy by mě to nenapadlo. Jdu shánět meruňky!