Máte chuť na něco exotičtějšího? Pak zkuste svěží závitky s jedlými květy, ty budou tou pravou jarní lahůdkou.
Potřebujete:
✿ 12 ks rýžového papíru
✿ 250 g rýžových nudlí
✿ 1 lžíci sezamového oleje
✿ 1 mrkev
✿ 1 okurku
✿ 100 g ledového salátu
✿ 2 cibule
✿ ½ hrnku čerstvé máty
✿ ½ hrnku čerstvé bazalky
✿ 36 jedlých květů
✿ sůl
Omáčka:
✿ 80 g arašídového másla
✿ 2 lžíce rýžového octa
✿ 2 lžíce sojové omáčky
✿ 2 lžíce medu
✿ 1 lžíci sezamového oleje
✿ 2 stroužky česneku
✿ 2 lžíce vody
1. Vodu v hrnci přiveďte k varu, vložte rýžové nudle, vařte 4 minuty a sceďte. Osolte, přidejte sezamový olej a dobře promíchejte. Omytý salát nechte okapat a nakrájejte na proužky. Očistěnou mrkev, okurku a cibuli nakrájejte na tenké proužky.
2. Připravte omáčku. V misce smíchejte arašídové máslo, ocet, sójovou omáčku, med, olej, vodu a prolisovaný česnek. Do hlubokého talíře nalijte vodu a asi 20 vteřin v ní namočte plát rýžového papíru.
Vyndejte, položte na talíř a na spodní třetinu položte 3 jedlé květy a zeleninu.
3. Přidejte rýžové nudle, mátu, bazalku a pokapejte omáčkou. Potom zabalte do rolky. Postup opakujte u každého závitku. Ihned podávejte.