Suroviny:
227 g smetany ke šlehání
25 g másla (asi 2 lžíce)
1 lžička kukuřičné mouky
100 g strouhaného parmazánu
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
250 g fettuccine nebo tagliatelle
nakrájená pažitka nebo nasekaná petrželka k podávání
sůl
pepř
Postup:
V hrnci na mírném ohni rozmíchejte smetanu, máslo a kukuřičnou mouku a přiveďte k varu. Poté odstavte a udržujte v teple. Sýr a muškátový oříšek dejte do malé misky, přidejte mletý černý pepř a promíchejte.
Těstoviny dejte do hrnce s vařící vodou osolenou 2 lžičkami soli a vařte podle návodu na obalu. Po uvaření sceďte, ale část vody uchovejte. Přidejte těstoviny do pánve se smetanou, posypte sýrem a na mírném ohni vše jemně promíchejte.
Když se vše spojí, přidejte 3 polévkové lžíce vařící vody. Míchejte, dokud se voda neodpaří a omáčka nebude lesklá. Před podáváním ochutnejte a případně osolte a opepřete. Servírujte posypané bylinkami.
Pokrm podával jistý Alfred di Lelio ve své restauraci v Římě na počátku 20. století. A Alfred nebyl jen tak nějaký kuchař.
Nudle prý servíroval za zvuku houslí, což okouzlilo slavné herce Mary Pickfordovou a Douglase Fairbankse tak, že mu věnovali zlatou vidličku a lžíci.