Výbornou chřestovou polévku s hráškem, vajíčkem a pikantním kořením ocení každý gurmán.
Potřebujete:
✿ 10 stonků zeleného chřestu
✿ 2 vejce
✿ 2 tenké plátky másla
✿ 1 jarní cibulku
✿ 1 hrst hrášku
✿ 1,5 l kuřecího vývaru
✿ 100 ml smetany
✿ sůl, bílý pepř
✿ 10 kuliček červeného pepře
✿ čerstvé bylinky
1. Chřest omyjte a odřízněte dřevnaté konce. Jeden stonek si dejte stranou, ostatní nakrájejte na kousky. Červený pepř podrťte. Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na čtvrtiny.
2. Cibulku i s natí nakrájejte na kolečka. V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte cibulku zesklovatět. Přilijte vývar, přidejte nakrájený chřest, hrášek, bílý pepř, sůl a vařte do změknutí.
Mezitím si odložený stonek chřestu uvařte v osolené horké vodě „na skus“ a nakrájejte ho na kousky.
3. Hotovou polévku rozmixujte dohladka, případně dochutťte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte na zjemnění smetanu. Servírujte s kousky chřestu, vajec, červeným pepřem a bylinkami.
No tak tohle je bomba! Chřest miluju a s hráškem a vejcem to musí být top. Mám trochu strach z toho pikantního koření, ale co, zkusím. Dik za nápad 🙂
Dovolte mi vyjádřit uznání za tento kulinářský počin. Chřest, doplněný o hrášek a jemnou texturu vejce, tvoří skutečně lahůdkovou kombinaci, která by neměla uniknout pozornosti žádného gurmána. Excellence in simplicity.
Ahoj, ten recept vypadá skvěle. Musim řict, že u nás doma máme hrozně rádi chřest, takže tohle si určitě zkusim. Jen červenej pepr jsem nikdy nepouživala, tak to bude asi trošku výzva. Diky za inspiraci!