Ten totiž posiluje imunitní systém, pomáhá při tvorbě kolagenu, zajišťuje pružnost cév, a navíc zvyšuje vstřebávání železa.
Náš organismus se bez něj neobejde, ale nedokáže si vitamin C sám vyrobit, proto jej musíme přijímat ve stravě. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 75 mg.
Co ho ničí?
Největším nepřítelem „céčka“ je teplo a oxidace. Při vaření klesá každých pět minut obsah vitaminu C až o 10 procent. Po nastrouhání potraviny zase vlivem oxidace po 15 minutách zmizí už 50 procent céčka.
Nejvíce vitaminu C obsahuje ovoce a zelenina hned po sklizni, proto je ideální je co nejdříve sníst nebo zamrazit, případně je skladovat ve tmě. A ve kterých potravinách je vitaminu C nejvíce?
Šípky a černý rybíz
Pouhých pět šípků pokryje doporučenou denní dávku vitaminu C. Zahřejte se šípkovým čajem nebo si dejte k snídani šípkový džem.
Potěšíte své chuťové pohárky, ale především významně doplníte céčko. Skvělou potravinou s vysokým množstvím vitaminu C je také černý rybíz.
Chilli papričky
Máte rádi ostré chutě? Pak jistě nedostatkem vitaminu C netrpíte, protože právě chilli papričky jsou jeho skvělým zdrojem.
Přidejte je do guláše, různých dalších pokrmů či salátů. Pokud ostrou chuť nepreferujete, sáhněte po obyčejných paprikách, i ty totiž céčko báječně doplní.
Citrusy
Mezi potraviny plné vitaminu C patří i citrusové plody. Překvapivě není nejlepší volbou citron. Sáhněte raději po pomelu nebo pomeranči.