V zimě stojí naše imunita před náročným úkolem – ochránit nás před virovými infekcemi, kterých je všude plno. Proto je třeba dodávat tělu co nejvíce vitaminů.
Ideální je jíst ovoce, které vyrostlo u nás. Jenže toho je teď málo, pokud tedy nemáte zahrádku a uskladněná jablka či hrušky. Co s tím?
Jíst, či nejíst exotické ovoce?
Dnes není problém koupit si v obchodě pomeranče, banány, jahody, ale i exotičtější druhy ovoce třeba z druhé strany zeměkoule. Má ale jejich konzumace smysl? Není nutné exotické ovoce zavrhovat.
To, kolik živin v něm najdeme, se odvíjí od podmínek při pěstování, zralosti plodů, ale i stylu sklizně. Proto nám třeba citrus vypěstovaný ve skleníku a sklízený nezralý nikdy nedodá tolik vitaminů jako pomeranč, který si utrhneme zralý na exotické dovolené.
Přesto se exotickým plodům nemusíme vyhýbat, o to víc v zimě, kdy je výběr toho lokálního již omezený.
Opatrnosti není nazbyt
Při výběru si ovoce dobře prohlédněte a nekupujte nahnilé nebo poškozené plody. Pokud si domů donesete balení, kde už je nějaký kus plesnivý, měli byste ho vyhodit celé – plíseň se rychle šíří.
Předem si také zjistěte, jaké má který druh ovoce požadavky na uskladnění, zda ho dát do lednice, nebo do spíže. I tak ale čerstvé ovoce ideálně do tří dnů spotřebujte.
Které si vyberete?
A pokud jste se rozhodli koupit nový druh, nejprve vyzkoušejte, zda u vás nevyvolá alergickou reakci.
Například citrusové plody jako pomelo, pomeranče, mandarinky, grepy, citrony a limety patří mezi největší zdroje vitaminu C, spoustu ho obsahuje i kiwi nebo papája. Jaké další druhy můžete zkusit a co vám kromě podpory imunity mohou nabídnout?
Ananas
Výborným zdrojem vitaminu C, skupiny B a minerálů je ananas. Má také hodně vlákniny, takže podporuje trávení. Obsahuje velké procento vody a jako bonus enzym bromelain, který štěpí tuky, a proto se ananas hodí i při dietě.
Granátové jablko
Jadérka granátového jablka jsou nabitá vitaminy i minerály a působí protizánětlivě. Navíc má antioxidační účinky, a tak se mu přezdívá elixír mládí.
Kaki
Kromě vitaminů a minerálů je kaki zdrojem antioxidantů, pomáhá proti únavě, podporuje trávení.
Mango
Mango příznivě ovlivňuje trávení i stabilní hodnotu krevního cukru. Působí blahodárně i na stav pleti.
Avokádo
Avokádo je sice kalorické, ale je bohaté na zdravé tuky a mastné kyseliny. Je výborným zdrojem vlákniny a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Kokos
Dužnina je zdrojem vlákniny, bílkovin a prospěšných tuků. Kokosový olej má antibakteriální a antioxidační účinky.
Víte, že…
•… banány nepatří do lednice? V chladu ztrácejí chuť, moučnatí a hnědnou.
•… avokáda je na světě známo na 400 druhů?