Smetanová polévka s houbami dobře zasytí a hodí se i jako samostatné jídlo.
Potřebujete:
✿ 2–3 lžíce hladké mouky
✿ 1 l vývaru
✿ 1 lžíci másla
✿ 2 lžíce oleje
✿ 5 brambor
✿ hrst hub
✿ 250 ml smetany ke šlehání
✿ 2–3 lžíce octa
✿ cukr
✿ 2 bobkové listy
✿ 5 kuliček nového koření
✿ kmín
✿ sůl, pepř
✿ kopr
✿ 4 vejce
1. Houby orestujte v rozpálené pánvi, aby změkly. Vejce uvařte natvrdo nebo je ke konci vaření připravte jako ztracená – vejce vyklepněte do naběračky a pomalu ho vkládejte do vařící vody tak, aby bílek obalil žloutek. Takto je nechte ve vodě 4 minuty.
2. V hrnci rozpusťte máslo s olejem, zaprašte hladkou moukou a vymíchejte světlou jíšku. Přilijte horký vývar a rozšlehejte metličkou. Do směsi přidejte nakrájené brambory, houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vařte 10–15 minut, až budou brambory měkké.
3. Odstavte, vyndejte bobkový list a koření a přilijte smetanu. Osolte, opepřete, přidejte nasekaný kopr, dochuťte cukrem a octem. Vložte do polévky rozkrojené vejce a podávejte.