Tenhle typicky podzimní chlebíček je neuvěřitelně lahodný. Dýně mu dodá vláčnost a korunuje ho skvělá kombinace koření a ořechů.
Potřebujete:
✿ 400 g máslové dýně
✿ 50 g cukru
✿ 500 g hladké mouky
✿ 1 lžičku soli
✿ 50 ml mléka
✿ 2 hřebíčky
✿ 20 g zázvoru
✿ 42 g kvasnic
✿ 50 g dýňových semínek
✿ hrst pekanových ořechů
✿ 2 lžičky skořice
✿ 5 lžic dýňového oleje
✿ máslo na vymazání formy
1. Očištěnou dýni nakrájejte na kostičky. Vložte je do hrnce, přidejte 100 ml vody, skořici, hřebíček, nastrouhaný zázvor a vařte asi 10 minut. Hřebíčky vyberte a dýni rozmixujte.
2. Do mísy prosejte mouku, ve středu udělejte důlek. Do něj dejte kvasnice ve vlažném mléce s troškou mouky a cukrem. Nechte 10 minut vzejít kvásek. Přidejte dýni, sůl, olej a zbylý cukr, promíchejte a nechte odstát 20 minut.
3. Polovinu semínek a ořechů nasekejte a propracujte s těstem. Těsto dejte do máslem vymazané formy, posypejte zbytkem semínek a ořechů. A pečte 25–35 minut při 185 °C.