Na plnění se hodí nejlépe žampiony, ale třeba i bedly nebo jiné houby s větším hlubším kloboučkem. Můžete je podávat s chlebem nebo například s bramborovou kaší.
Potřebujete:
✿ 10–15 hub
✿ 6 lžic olivového oleje
✿ 1 cibuli
✿ 100 g slaniny
✿ 200 g mletého masa
✿ 2 stroužky česneku
✿ 1 vejce
✿ 1 lžíci smetany
✿ 100 g tvrdého sýra
✿ čerstvé bylinky
1. Houby očistěte a odřízněte nohy. Nožem udělejte otvory do spodních stran kloboučků a vložte do zapékací misky klobouky dolů.
2. Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli. Přidejte nakrájenou slaninu, nasekaný česnek, po chvíli mleté maso a opékejte dohněda. Ochuťte solí a pepřem.
3. Směsí naplňte houby a dejte přikryté zapéct do trouby při 180 °C asi 35 minut. Vejce rozmíchejte se smetanou a nastrouhaným sýrem, směs dejte na houbovou náplň a zapečte ještě chvíli v troubě dozlatova. Podávejte posypané nasekanými bylinkami.