Klasikou, která by na vašem stole neměla čas od času chybět, je třešňový koláč. Za jeho vůní přijdou i sousedi z konce ulice!
Ingredience: na 8 porcí
Těsto:
● 400 g hladké mouky
● 200 g másla
● ½ lžičky soli
● 50 ml vody
Třešňová náplň:
● 500 g třešní (bez pecek)
● 100 g krystalového cukru
● 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte nakrájené máslo a prsty nebo vidličkou vše utřete. Přidávejte studenou vodu po lžících a míchejte, dokud se těsto nespojí. Nechte je odpočinout v lednici asi 30 min. Mezitím smíchejte třešně, cukr a citronovou šťávu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vyválejte těsto na velikost formy, odeberte si na mřížku. Ve formě by měly okraje těsta přesahovat, aby šla mřížka napojit. Pak nalijte třešňovou náplň. Mřížku vytvoříte spojením pruhů těsta, které dáváte navrch. Pečte asi 45 min.
Příprava: 90 min
Cena za 1 porci: 24 Kč