Nadýchané bramborové noky zapečené s rajčaty, jemnou mozzarellou a nastrouhaným parmezánem. Gnocchi alla Sorrentina (čte se: ňoky ala sorentina) si zamilujete.
Potřebujete:
✿ 500 g brambor
✿ 1,5 šálku hladké mouky
✿ sůl
Omáčka:
✿ 3 lžíce olivového oleje
✿ 3 stroužky česneku
✿ hrst lístků bazalky
✿ 1 šálek bílého vína
✿ 1 plechovka loupaných rajčat
✿ 150 g mozzarelly
✿ 80 g parmazánu
1. Brambory ve slupce vařte v osolené vodě 35 minut. Slijte, oloupejte, rozmixujte dohladka. Na pomoučném válu přidejte mouku, sůl a zpracujte v hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet.
Těsto rozválejte na 2 cm tlustý váleček, odkrajujte z něj 1,5cm kousky, zmáčkněte je hroty vidličky a odložte na moukou vysypaný plech.
2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte česnek. Přidejte bazalku a pak přilijte víno. Vařte asi 1 minutu, dokud se tekutina nezredukuje o třetinu. Přidejte rozmačkaná loupaná rajčata, osolte a povařte 10 minut.
3. Ve vroucí osolené vodě vařte noky, dokud nevyplavou na povrch Poté je přendejte do pánve s rajčatovou omáčkou. Na ně dejte nakrájenou mozzarellu, jemně promíchejte a posypejte strouhaným parmazánem. Zapečte při 220 °C v troubě cca 5–10 minut.