Tropické dny (i noci) jsou už i u nás stále častější. Jak se ale ochladit, když nemůžete utéct do stínu nebo k vodě?
Během horkých letních dnů nám k osvěžení může pomoci i správně vybrané jídlo. Jaké potraviny vás v parných dnech ochladí, a na co si dát pozor?
Ovoce, zelenina, bylinky
Už od přírody je to tak správně nastavené, že je právě v létě k dispozici zralé ovoce a zelenina. Zvláště ty druhy, které obsahují hodně vody, například vodní meloun, bobulovité plody jako jahody, rybíz či borůvky. Pomůže i avokádo nebo banán a osvěží také citrusy.
Do jídelníčku zařaďte samozřejmě také zeleninu, sáhněte po okurce, salátech, rajčatech či ředkvičkách. Dobře fungují i některé bylinky – chladivý efekt má třeba máta či meduňka. Domácí limonáda s citronem a mátou vás zaručeně osvěží.
Z živočišné říše
Samozřejmě není nutné jíst výhradně ovoce a zeleninu. Z mléčných produktů si dopřejte jogurt, mléko, kefír nebo také sýry, zejména ovčí nebo kozí.
Milovníci masa by měli jíst spíše libové, lehce stravitelné druhy, jako je králičí, krůtí, křepelčí nebo kuřecí a rybí. Jako přílohu upřednostněte svěží zeleninové saláty, ale i rýži, těstoviny, kuskus, bulgur či cizrnový hummus.
I na přípravě záleží
V létě jsou nejvhodnější lehká studená nebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Ideální je pokrmy připravovat blanšírováním, vařením v páře či grilováním.
Zpracování hutných omáček, různých pečínek či smažených pokrmů stojí naše tělo spoustu úsilí a času, navíc se při tom na úkor pokožky překrví trávicí trakt, což vede ke ztíženému odvodu tepla z těla. V horkých letních dnech proto dejte přednost spíše jednoduchým pokrmům.
Dobré rady
• Pozor na ledové nápoje, organismus je musí nejdřív zahřát, a tím vydává energii navíc.
• Doplňujte také hořčík, který mimo jiné pomáhá správné hydrataci.