S cukrovkou není radno si zahrávat. Podpořte léčbu stanovenou ošetřujícím lékařem také alternativními tipy a radami.
Hladina cukru v krvi kolísá společně s tím, co jíme nebo pijeme během dne. Je známo, že například každodenní konzumace cibule a česneku, v syrovém i tepelně upraveném stavu, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Ale čím dalším můžete přispět k tomu, abyste cukr v krvi snížili? Možná se tomu budete divit, ale pomohou i obyčejné borůvky. Případně si každý den uvařte čaj z kopřivy dvoudomé.
Skvělý je i jetel, který výtečně chutná čerstvý i sušený. Dobré je také používat například do salátů jablečný ocet.
Co je vhodné a čeho se naopak vyvarovat?
Pokud jíte jednou dvakrát za den velké porce, je jasné, že i krevní cukr stoupá rychle a nárazově. Dochází tak k jeho výkyvům.
Dietologové proto doporučují jíst menší porce častěji a klasické 3 chody doplnit o malé zdravé svačinky na zahnání hladu, které brání prudkému stoupání nebo klesání hladiny.
Menší a častější porce zlepšují i citlivost na inzulin a snižují krevní cukr. Cukr v krvi se zvyšuje i po kouření a pití alkoholu. Obojího by se lidé, kteří trpí cukrovkou, měli vzdát. Zapomínat byste samozřejmě neměli ani na pohyb na čerstvém vzduchu.