Denně bychom měli sníst alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny v pěti porcích. Je to docela velké množství. Pro někoho nadlidský úkol.
Máte doma zapřísáhlého masožravce? Jděte na něj chytře! Existují celkem jednoduché způsoby, jak zeleninu do denního jídelníčku šikovně i nenápadně zakomponovat. Oceníte to i sama − čím pestřejší možnosti, tím lépe to půjde i vám.
Začněte u nákupu
Vždy si nějakou tu okurku, pomeranč či rajče do košíku přihoďte. Nemusí toho být moc, ale budete mít doma stále něco čerstvého.
A než si sednete k televizi nebo ke knížce, připravte si misku s nakrájenou zeleninou, ovocem či kvašenou zeleninou, ta je výborná a velmi zdravá. Přisuňte ji na dosah partnerovi, jistě si dá také říct.
Zdraví v každém doušku
Porci ovoce (ale i zeleniny) navíc do sebe můžete dostat prostřednictvím čerstvě vymačkaných šťáv. Ideální je pořídit si odšťavňovač, který lahodný a zdravý nápoj vyrobí během chvilky a můžete si tak připravit šťávu i do zásoby.
Výhodou je, že v ní zůstanou zachované všechny prospěšné látky a vitaminy, voní a chutná. Stejně skvělé jsou i krémové nápoje připravené ve smoothie mixérech.
V nich můžete kombinovat více druhů ovoce i zeleniny a další zdravé ingredience, jako jsou třeba oříšky, slunečnicová semínka, med či mléko.
Polévky a omáčky
Zeleninu můžete při vaření přidat prakticky do čehokoli. Klasikou jsou zeleninové vývary i krémové polévky, zelenina je ale skvělá i do různých omáček. Ty můžete zpestřit třeba přidáním mrkve, papriky, pórku či listového špenátu.
Stačí pak vše rozmixovat a nemusíte už omáčku ani zahušťovat. Zrovna tak můžete ozvláštnit obyčejnou bramborovou kaši, když do ní přidáte mrkev, celer, batáty, brokolici, hrášek apod. – a pokaždé tak bude chutnat jinak.
Zeleninové omelety
Máte rádi vajíčka? I k nim můžete přidat různou zeleninu. Výborná je brokolice, květák, špenát, rajčata nebo hrášek s míchanými vejci.
Další variantou je oblíbená italská frittata: stačí jednoduše prošlehat pár vajec, přidat nakrájenou zeleninu, a třeba ještě vylepšit nastrouhaným sýrem, bylinkami apod. Pak stačí směs jen zlehka promíchat a opéct na pánvi z obou stran.
Ovesná kaše
Pokud si k snídani dáváte ovesnou kaši, do té se nejrůznější druhy ovoce vždycky hodí. Můžete ji ale připravit i naslano.
Vyzkoušejte netradiční variantu ovesné kaše naslano, třeba s avokádem a ztraceným vejcem. Její chuť vás mile překvapí. Jídlo v podobě těstovin se zeleninou je také oblíbená klasika.
Variabilní těstoviny
Tady se uplatňují hlavně rajčata a rajčatové omáčky, ale na těstoviny si podobně jako u vajíček můžete dát zeleninu jakoukoli. Vyzkoušet můžete i speciální těstoviny vyrobené z luštěnin.
Další variantou jsou zeleninové špagety, které si připravíte pomocí spirálového kráječe na zeleninu. Skvěle se k tomu hodí třeba cuketa, mrkev, batáty nebo špagetová dýně. Hotové „nudle“ pak můžete kombinovat třeba s pestem, omáčkou z čerstvých rajčat apod.
Dobré rady
• Ideální je druhy ovoce a zeleniny střídat, abyste měli pestrou skladbu prospěšných látek.
• Čerstvé bylinky můžete brát jako listovou zeleninu, přidejte je všude, kam
vás napadne.