Dýně je nositelem chuti – sama žádnou nemá. Proto záleží na ostatních ingrediencích. Zázvor s mrkví jí dodá výtečnou, lehce pikantní a nasládlou chuť.
Suroviny na 4 porce:
1 cibule
1–2 lžíce čerstvého zázvoru
250 g dýně
2 řapíky celeru
250 g mrkve
1 šálek červené čočky
3 snítky čerstvého tymiánu
3 stroužky česneku
drcený kmín
mletý černý pepř
sůl
2 lžíce polévkové kořenící směsi
0,75–1 l zeleninového vývaru
olej
Postup:
Dýni oloupeme a s mrkví nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na kousky, cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Červenou čočku uvaříme a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, pak vmícháme mrkev, dýni a celer.
Zeleninu ochutíme zázvorem, kmínem, solí, pepřem a kořenící směsí. Za stálého míchání zvolna restujeme asi 5 minut, pak přilijeme vývar, přidáme větvičky tymiánu a zvolna uvaříme doměkka.
Pak odstraníme snítky tymiánu a ponorným mixerem rozmixujeme tak, aby se polévka zahustila, ale několik kousků zůstalo v celku.
Polévku podle potřeby dochutíme a jako vložku můžeme vmíchat uvařenou červenou čočku. Mrkvovo-dýňovou polévku se zázvorem podáváme s čerstvým pečivem.
Příprava: 45 minut