Má krásné modré květy, dlouhé listy a pozitivní vliv na naše zdraví. Podporuje lepší trávení, pomáhá proti bolestem a také čistí krev.
Je skvělým pomocníkem v boji s chorobami jater, ale také se používá k celkové očistě těla a jako náhražka kávy. Její pěstování navíc není vůbec náročné. Nejlépe se vyjímá v záhonech, ale dařit se jí bude i na terase.
Vypěstujte si ji od semínka
Pro čekanku jsou typické světle modré květy. Vyrůst může až do výšky 1,5 m a pokrývá plochu v šířce až 60 cm. Čekanka se řadí mezi trvalky, kterým se nejvíce daří na polích, loukách i kolem domů a v zahradách. Vypěstovat si ji můžete už od semínka.
Semínka sázejte do vlhké a dobře propustné půdy na přímém slunci. Půdní pH by mělo být neutrální, až zásadité. Vzrostlé sazeničky přesaďte do řádků. Mezi jednotlivými rostlinkami by měl být prostor aspoň 60 cm.
Zpracování bylinky
Sbírají se kořeny, listy i květy, a to na začátku jara. Po vyjmutí se musejí kořeny očistit a nakrájet na menší části.
Pak je můžete usušit na místě bez přímého světla. Hospodyňky listy sbírají hlavně proto, aby je uzavřely na pár dní do nádoby a pak je povařily s česnekem a paprikou.
Co dokáže?
Čekanka čistí krev, játra i slezinu a ledviny. Pomáhá při bolestech způsobených žlučovými a ledvinovými kameny. Vyplavuje z těla přebytečnou žluč a také zlepšuje chuť k jídlu.
Jednoduchý nálev
Potřebujete zlepšit trávení? Připravte si nálev z hrsti lístků a květů, které zalijete 3 dcl vroucí vody a necháte je deset minut louhovat. Nálev pijte třikrát denně po jednom šálku.
Připravte si tinkturu
Blahodárná je také tinktura, která se používá například při očistě těla. Budete potřebovat hrst květů čekanky, kterou nasypete do sklenice. Zalijte ji 40% alkoholem. Sklenici uzavřete a nechte ji jeden měsíc odležet na teplém a stinném místě. Pak macerát přeceďte přes plátýnko.
Tip: Použití v kuchyni
Čekanka výtečně chutná dušená, vařená i zapékaná, nejlépe v kombinaci s ořechy a kozími sýry. Její chuť vyniká i společně s parmazánem a smetanou. Navíc si i při tepelné úpravě ponechává léčivé vlastnosti.