Pití kombuchy se stává čím dál populárnejším. Nápoj, který má zřejmě původ v Asii, se označuje jako čajový kefír nebo kombuchové víno.
Podle některých odborníků je nápoj na bázi kombuchy velmi zdravý. Kombucha (kombuča) je čajová „tibetská houba“, která dokáže díky mixu kultur kvasinek a bakterií produkovat řadu prospěšných látek. Zejména kyselina glukoronová na sebe váže škodliviny a odvádí je močí z těla.
Obsahuje také trávicí enzymy a tím harmonizuje zažívání. Kombucha se může během procesu zároveň rozrůstat a vytvářet nové, dceřiné kombuchy, které se ‚starou‘ kombuchou nakonec srostou. Po delší době budete mít kombuchu složenou z několika plátů.
Jak si elixír připravíte?
Budete potřebovat mateční houbu kombuchu, kterou seženete např. v obchodech se zdravou výživou. Uvařte si 1 l černého nebo zeleného čaje, ideálně ze 4 sáčků. Čaj oslaďte 4–6 lžícemi cukru a nechte vychladnout.
Po vychladnutí na 25 °C přidejte do čaje kombuchu a hrdlo nádoby uzavřete plátnem.
Obsah nádoby nechte kvasit na temném a suchém místě, při pokojové teplotě 20 °C bude kombucha připravena k popíjení za 5 až 7 dní. Po vypití můžete nápoj připravit znovu, jen je třeba nechat cca 3 cm původního nálevu u dna.