Zdravé a silné kosti jsou zapotřebí pro správné držení těla a rovnováhu. Naštěstí potraviny, které udělají vašim kostem dobře, najdete běžně ve své ledničce.
Pro zdravé a silné kosti existují dvě naprosto klíčové živiny, a sice vápník a vitamin D. Vápník podporuje kosti a zuby, zatímco vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku a růst kostí. V jakých potravinách se tyto látky nachází nejvíce?
Mák
• Mák obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin. Ve 100 gramech máku je okolo 1300 mg vápníku. Z máku si můžete upéct vynikající buchty, koláče nebo závin, přidávat ho můžete i do kaší nebo jogurtů.
Mléčné produkty
• Mléko a jogurty jsou dobrým zdrojem vápníku, také obsahují bílkoviny a vitaminy skupiny B. Denně byste měla v ideálním případě vypít alespoň jednu sklenici mléka a sníst jeden jogurt. Nezapomínejte ani na sýry.
Nejvyšší obsah vápníku mají tvrdé sýry, mezi nimiž jednoznačně vede kvalitní parmazán.
Fazole
• V bílých fazolích je obsaženo velké množství vápníku, bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Pro podporu zdraví kostí se doporučuje konzumovat jeden šálek bílých fazolí denně.
Suché plody
• Pokud budete pravidelně konzumovat oříšky, semínka a sušené ovoce, dodáváte tělu nejen energii, ale i potřebný vápník. Jedna hrst ořechů vám může dodat až 400 mg vápníku, což je téměř 40 procent denní dávky. Nejlepší jsou lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle a para ořechy.
Ze všech ořechů patří mandle k nejlepšímu zdroji vápníku. Ze semínek pak volte sezamová nebo chia semínka.
Ze sušeného ovoce bychom měli na prvním místě zmínit fíky, které kromě vápníku a prospěšné vlákniny obsahují i hořčík, který naše tělo potřebuje pro zachování svalových funkcí.
Košťálová zelenina
• Půl kila květáku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, o trochu méně vápníku pak obsahuje brokolice a kapusta. Ta je navíc bohatá i na vitamin A. Dále také vitamin B, C, E, K, hořčík, železo nebo sodík. Vápník najdete i v pórku, kedlubně, celeru a ve špenátu.
Ryby
• Konzumace mořských i sladkovodních ryb udělá vašim kostem dobře. Obsahují nejen vápník a vitamin D, ale také omega-3 mastné kyseliny. Jezte je alespoň dvakrát týdně. Nejlepší je losos, sardinky a tuňák.