Péče o zdraví by měla být samozřejmostí. Víte ale, jak se správně stravovat?
Pravidelné zařazování nových druhů ovoce či zeleniny do jídelníčku je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit rozmanitost střevních mikrobů. A nejde jen o ně. Vyzkoušejte třeba i nové druhy koření nebo ořechy. Střeva vám za to opravdu poděkují.
Důkladně žvýkejte
Díky správnému žvýkání tělo absorbuje více živin z jídla. Proto každé sousto zkuste přežvýkat alespoň 10krát až 20krát.
Důkladnější žvýkání také pomáhá proti nadýmání, protože jídlo bude lépe absorbováno ještě předtím, než se dostane do tlustého střeva. Tam vše, co není řádně stráveno, prochází fermentací bakteriemi a produkuje přebytečný plyn.
Po ránu teplý čaj
Dostatečná hydratace je důležitá pro správné trávení a celkové zdraví. Kromě sklenky vody po ránu si dopřejte i šálek filtrované kávy nebo čaje.
Dýchací technika
Psychický stres může způsobit i stres ve střevech, což vede k nadýmání a změněnému pohybu střev. Můžete však zkusit následující techniku. Nadechujte se nosem po dobu čtyř sekund, čtyři sekundy vydržte, poté čtyři sekundy vydechujte, další čtyři držte dech.