Trápí vás podzimní chřipky a nachlazení? Zkuste přírodní zdroje vitaminu C z rostlin a pomozte své imunitě připravit se na chladné počasí.
Vitamin C podpoří imunitu a sníží únavu či vyčerpání a podporuje vitalitu. Jako hlavní zdroj vitaminu C se nejčastěji uvádí čerstvé citrusové plody. Ale v přírodě máme naštěstí i jiné zdroje.
Některé rostliny obsahují tak vysoká množství vitaminů, že jsou to přirozené multivitaminy. Které to jsou?
Rakytník, šípek a rybíz
Na prvním místě je rakytník řešetlákový, který obsahuje mnohonásobně více vitaminu C než citrusy.
Kromě toho i vitaminy A, B, D, E, K. Na druhém místě je šípek neboli plody růže šípkové, který obsahuje i karoten, vitaminy B, K, flavonoidy, rutin, pektin, třísloviny, organické kyseliny a silice.
Na třetím místě je černý rybíz, jakož i bílý a červený, který má ze všech bobulových plodů nejvyšší obsah vitaminu C. Obsahuje i flavonoid, rutin, karoteny a vitaminy skupiny B.
Vitamin C se vyskytuje hojně i v angreštu a jahodách a v zelenině, jako je paprika, zelí, petrželka, špenát, šťovík, kapusta, hlávkový salát, rajčata a brambory. Pozor! Dlouhým vařením zeleniny se vitamin C ničí.