Vypadá nádherně, úžasně voní a skvěle chutná v salátech i nápojích. Navíc si právě díky mařince vonné můžete dopřát velice chutné a zároveň léčivé víno.
Velmi často opomíjená mařinka je hotovým zázrakem z nebes. Dá se nasbírat volně v přírodě, ale můžete si ji vypěstovat i doma. Používá se v alternativní medicíně i v kuchyni.
Vypěstujte si bylinku sami
V ideálním případě byste si ji měli vypěstovat ze zakořeněných lodyh. Ty se následně vysazují do záhonu, případně do větších nádob, které umístíte na terasu nebo balkon. Vždy však dodržujte vzdálenost 20–30 cm od sebe.
Záhon by měl být umístěn v polostínu. Bylinka také vyžaduje vlhčí humózní půdu. Když bude rostlina vystavenadměrnému suchu a teplu, mohou jí začít žloutnout listy.
Sklizeň a sušení
Z mařinky sbíráme především nať. Lze ji používat čerstvou anebo ji sušte při teplotě do třiceti pěti stupňů Celsia. Skladujte ji nejlépe v hnědých sklenicích na léky, kam nepronikne tolik světla.
Jaké má účinky?
A co všechno mařinka dokáže? Má především uklidňující účinky, pomáhá s nespavostí, při stresu a úzkostech a také při křečích. Příznivě ovlivňuje srážlivost krve, a proto ji lidé od dávných dob využívají k léčbě hemoroidů, křečových žil a trombóz.
Bylinku ovšem vždy užívejte maximálně po dobu čtyř týdnů, pak by její užívání mohlo být kontraproduktivní. Často se mohou objevit i nežádoucí vedlejší účinky jako závratě, zvracení nebo nespavost.
Víno a likér
V kuchyni mařinku také jistě oceníte. Přidává se do nápojů, zejména vín, do piva i do koňaku. Hospodyňky jirády využívají i do ovocných salátů.
Do jednoho litru kvalitního bílého vína přidejte jeden svazeček sušené bylinky. Nechte víno dvanáct hodin odležet a pak ho sceďte a dobře vychlaďte.
Chutný je i likér, který si připravíte ze tří lžic kandysu, deseti proschlých lodyh léčivky a trochy citronové kůry. Vše zalijte 40% alkoholem a nechte stát na stinném místě čtyři týdny. Likér přeceďte přes kávový filtr.
Mařinkový nálev
Často vás bolí hlava nebo nemůžete spát? Před spaním dopřejte svému tělu trochu mařinkového nálevu, který vám do pár minut pomůže.
Jednu lžičku sušené bylinky zalijte 250 ml vroucí vody. Přiklopte hrníček talířkem a nechte nálev patnáct minut odpočívat. Pak ho sceďte.