Ptáte se proč? Tvaroh je plný bílkovin, obsahuje málo tuku a je lehce stravitelný. Tvoří proto základ zdravého jídelníčku.
Skvělý je na svaly
Tvaroh nemá vysokou energetickou hodnotu. Zároveň však obsahuje velké množství mléčných bílkovin. Ty přispívají k růstu svalové hmoty a mají příznivý vliv i na činnost mozku. Nedostatek bílkovin totiž vede k napětí a nižší výkonnosti.
Dobře stravitelný
Obecně jsou bílkoviny těžce stravitelné. Některé vysokoproteinové přípravky určené sportovcům mohou dokonce způsobovat zácpu. Tvaroh je však stravitelný snadno, jeho zpracování organismus zbytečně nezatěžuje.
Má kvalitní složení
Tvaroh představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a ochraňuje jaterní buňky.
Do svého jídelníčku by ho měli zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou. Tvaroh k večeři vám pomůže udržet na uzdě chuť k jídlu a touhu po nočním rabování lednice.
V čem je jeho další plus?
Bílkovinu kasein tráví tělo pomaleji a vy se tak cítíte déle sytá. Tvaroh můžete použít jako studený dezert s ovocem, připravit z něho koktejl či koláč, ať slaný či sladký. V kuchyni má široké využití a ani po tepelné úpravě neztrácí nutriční hodnoty.