To ovoce je takřka všudypřítomné, a tak nám často unikají jeho velké přednosti.
Mnoho odborníků se shodne na tom, že by každý člověk měl sníst jedno jablko denně. Proč je toto všude dostupné ovoce takový ozdravný zázrak?
Vláknina
Obsahuje vysoké množství vlákniny, která je nezbytná pro správné a snadné trávení. Jablečnou vlákninu můžete koupit v obchodech se zdravou výživou v sušené podobě. Přidávejte ji do snídaňových kaší nebo jogurtu.
Proti rakovině
Jablka chrání buňky tím, že potlačují signály, které způsobují vznik rakovinných buněk. Studie buněk rakoviny tlustého střeva odhalila, že flavonoidy z jablek brzdí růst a rozšiřování rakovinných buněk.
Hubnutí s jablky
Tím, že povzbuzují látkovou výměnu v těle, podporují jablka i hubnutí. Kromě toho snižují chuť na sladké a díky obsahu vlákniny vás zasytí. Průzkum prokázal, že obézní ženy, které do své diety zahrnuly tři jablka denně, zhubly víc než ty, které jablka nejedly.
Takže se ovoce nebojte ani kvůli jistému obsahu cukru. I diabetici zaznamenali pozitivní vliv jablek, kdy jim po jídle méně vyskočila glukóza díky obsahu rozpustné vlákniny.
Vitaminy a velmi cenné antioxidanty
Jablko obsahuje až 10 mg vitaminu C, který je jedním ze silných antioxidantů bojujících proti volným radikálům. Jde až o 17 % doporučené denní dávky vitaminu C.
Kromě vitaminu C tvoří další skupinu antioxidantů, které jablko obsahuje, polyfenoly. Díky nim je příjem jablek spojován se snížením rizika chorob srdce, vysokého krevního tlaku a cukrovky.