Používání sebedražších krémů sice pleti udělá dobře, hlavní roli ale mají látky, které jí dodáváte prostřednictvím jídla.
Vrásky vždy byly, jsou a budou nekonečným problémem všech žen. S přibývajícím věkem ubývá kolagenových vláken, kvůli čemuž je pleť povadlejší, a proto se vrásky tvoří. Naštěstí existují potraviny, a není jich málo, které pomáhají pleti produkovat víc kolagenu. Které to jsou?
Mořské ryby
Losos, tuňák, makrela – alespoň dvakrát týdně je zařaďte do svého jídelníčku. Obsahují totiž hodně omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat pokožku pružnou. Navíc také snižují zánět v kůži, který urychluje poškozování
kolagenu.
Oranžové ovoce
Meruňky, mandarinky nebo pomeranče si dopřávejte denně. Obsahují vitamin C, který napomáhá tvorbě kolagenu, a vaše pleť tak bude díky němu na pohled pevnější. Také jsou účinnými bojovníky proti volným radikálům.
Rajčata
Nejcennější složkou rajčat jsou antioxidanty – beta-karoten, vitamin C a zejména lykopen. Lykopen je červené barvivo ve slupce rajčete, které velmi dobře chrání pleť při pobytu na slunci a které opravuje poškozené kožní buňky. Nejvíc ho obsahují zralá červená rajčata.
Batáty
Jinak řečeno sladké brambory, jsou nadopované beta-karotenem, což je klíčový antioxidant pro krásnou pleť. Tato sladká příloha vaši pleť projasní a oživí. Beta-karoten najdete také v dýni nebo mrkvi.
Mandle
Pokud toužíte po hladké a pružné pleti, dejte si každý den hrst nesolených mandlí. Jsou plné vitaminu E, který udržuje pokožku hydratovanou a vyživenou zevnitř.
Lesní ovoce
Borůvky, maliny a jahody obsahují spoustu antioxidantů, jež fungují jako prevence proti stárnutí a tvorbě vrásek, a také vitamin C, který vaši pleť ochrání, postará se o to, aby se tolik nevysušovala, a ještě jí přidá jas.
Hovězí maso
Plátek libového hovězího masa dodá tělu nezbytné bílkoviny včetně kolagenu, který je pro pevnost a elasticitu pleti nezbytný. Díky tomu bude vaše pleť pružná, pevná, hladká a nebudou se na ní tolik tvořit vrásky.