Tato léčivka je zdravá a chutná zároveň. Využijete ho v teplé i studené kuchyni a zároveň si z něj můžete vyrobit účinný a všestranný lék.
Každé jaro netrpělivě očekáváme, kdy se konečně ze země vyklubou první lístečky zázračného medvědího česneku. Ten patří k nejzdravějším a zároveň nejchutnějším bylinám, které v našich podmínkách rostou.
V truhlíku i záhonu
Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která dosahuje výšky až 45 cm. Nese přízemní listy tmavě zelené barvy, které jsou široké 2 až 5 cm a dlouhé přibližně 10 až 20 cm.
Květy česneku mají bílou barvu a jsou uspořádány do okolíku. Jedlé jsou všechny části bylinky, tedy listy, květy i cibulky. Pro pěstování využíváme nehnojenou půdu, která musí být neustále vlhká a umístěná v polostínu.
Medvědí česnek se vysemeňuje sám a dá se pěstovat v záhonu i v truhlíku na okně nebo na balkoně společně s ostatními bylinkami. Cibulky vysazujeme ve dvaceticentimetrových odstupech do hloubky 6 cm.
Zpomaluje stárnutí
Setkat se můžete hned se dvěma druhy – s česnekem mědvědím pravým a ukrajinským. Oba mají nezpochybnitelné léčivé účinky a také krásnou pronikavou vůni. Díky jejich konzumaci si vyčistíte žaludek i celý organismus od škodlivých toxinů.
Protože obsahuje křemičitné sloučeniny, zpomaluje proces stárnutí a rovněž snižuje potíže s krevním oběhem. Bylinka vám ovšem pomůže i při revmatických potížích nebo arterioskleróze. V neposlední řadě urychluje hojení ran, vředů a podpodporuje správné trávení.
Tinktura na vysoký tlak
Potřebujete snížit krevní tlak? Pak si připravte léčivou tinkturu. Užívejte ji každé ráno, a to v množství 10 až 15 kapek. Případně je můžete rozmíchat v 1 dcl vody nebo v čaji.
Listy byliny omyjte a nakrájejte na menší kusy. Všechny přesypejte do láhve a zalijte 40% alkoholem. Tinkturu nechte tři týdny odstát a každý třetí den jí lehce protřepejte.
Chutné pesto
Medvědí česnek můžete přidávat do salátů, polévek, pomazánek i do slaných palačinek nebo jen tak na chléb s máslem. Výborně ovšem chutná i pesto.
Hrst medvědího česneku dejte do mixéru a zalijte 3 lžícemi olivového oleje a zasypejte hrubozrnnou mořskou solí. Pořádně rozmixujte. Nakonec pesto přendejte do uzavíratelných sklenic a skladujte ho v lednici.