Jablka jsou během zimy považována za ideální svačinku pro děti i pro dospělé. Nejenže jsou zdravá, nejsou ani drahá, ale hlavně obsahují množství vitaminů a vlákniny…
Velkou výhodou jablek je, že zaženou hlad a tělo přitom obohatí o hodnotné výživné látky. Jablka jsou zajímavá i z hlediska medicíny a lidského zdraví. Obsahují vitaminy, vlákninu a vysoký podíl vody, u některých odrůd dokonce až 91 %.
Evropská medicína řadí jablka mezi vůbec nejzdravější ovoce na našem talíři. Podle mnohých lékařů neexistuje lepší a zdravější svačina než obyčejné jablko.
Kvůli velkému obsahu vitaminu C, vlákniny a kvůli malému množství kalorií (kyselejší druhy obsahují pouhých 237 kJ ve 100 g), patří mezi naše nejzdravější ovoce.
Ovlivňují cholesterol
Vědci prokázali, že jablka mohou i za snížení hladiny špatného tzv. LDL cholesterolu. Ženám, které jedly 4–5 jablek denně po dobu šesti měsíců, se hladina zlého cholesterolu snížila téměř o čtvrtinu.
Navíc se podle výsledků studie u nich snížily i hladiny dalších látek souvisejících s onemocněním srdce a s mozkovou mrtvicí. Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu se o 4 % zvýšila. Jak vidíte, obyčejné jablko je vlastně takovou malou lékárnou.