Cholesterol je pro tělo sice nezbytný, ale pokud jsou jeho hodnoty v krvi nadměrné, nastává problém. Může totiž způsobit závažné zdravotní potíže, jako aterosklerózu, vysoký tlak či kardiovaskulární nemoci.
Pokud váš jídelníček tvoří převážně moučná nebo smažená jídla, množství příloh, konzumujete málo zeleniny a ovoce a k tomu máte sedavé zaměstnání, měli byste zpozornět.
Buď již vysokým cholesterolem trpíte, nebo vás to v budoucnu s velkou pravděpodobností čeká. Mezi rizikové faktory zvýšeného cholesterolu patří nadváha, kouření, špatná životospráva, cukrovka…
S léky nespěchejte
Přestože se cholesterol skládá z různých složek– špatný cholesterol (LDL), dobrý cholesterol (HDL) a triglyceridy, většina lékařů sleduje pouze celkovou hladinu cholesterolu.
Důležité je však sledovat nejen celkovou hladinu cholesterolu, ale i poměry jednotlivých složek.
Namístě je také lidem podrobně vysvětlit, o co se jedná a jaké jim hrozí obtíže. Nejdůležitější je ale vysokému cholesterolu předcházet. A nejde teď o léky, neboť mnohé zvládnete sami i bez léků, tzv. statinů.
Základním opatřením v zájmu snížení cholesterolu je totiž změna či úprava stravy s důrazem na tyto tři její složky.
1. Zdravé tuky
V rámci cholesterolové diety se nemusíte obávat konzumace živočišných tuků. Při jejich výběru je ale samozřejmě důležité zaměřit se na původ a kvalitu.
Mnohem vhodnější než vyhýbat se živočišným tukům je vyvážit jejich příjem dostatkem rostlinných tuků – tuků ze zeleniny, ořechů, rostlinných olejů.
2. Ořechy a luštěniny
Jezte všechny druhy ořechů, od mandlí, vlašských, lískových, piniových ořechů až po kešu. Pokud jste milovníci sladkého, ořechy vám mohou být skvělou náhražkou. Mají mírně sladkou chuť a obsahují pro vás důležité tukové složky. Z luštěnin doporučujeme červenou čočku, cizrnu, bob nebo fazole.
3. Žádné nízkotučné produkty
V nízkotučných výrobcích jsou tuky nahrazeny jinými látkami, často cukrem nebo jinou formou sacharidů.
Tyto výrobky, označované jako „light“, obsahují také mnohem více stabilizátorů, všelijakých zahušťovadel a umělých přísad, aby se chutí více přiblížily běžným potravinám.
Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu, musíte se tedy co nejdůsledněji vyhnout právě umělým přísadám a ochucovadlům.