Rýmu či kašel si v zimě uženete raz dva. Vyzkoušejte pár triků našich babiček!
Křenová šťáva
Křen pokrájíme na kolečka či nastrouháme a dáme do plastového sítka, jež jsme položili na hrneček, a vše bohatě zasypeme cukrem. Asi za půl hodiny křen pustí šťávu. Užíváme 3x denně.
Cibulový sirup
Na kolečka nakrájíme ¼ kg cibule, pokapeme medem a napěchujeme do skleničky. Druhý den slijeme šťávu a smícháme se šťávou vymačkanou ze ¼ kg strouhané mrkve, kterou jsme svařili, nechali vychladnout a přidali do ní 100 g hnědého cukru. Každou hodinu sníme jednu polévkovou lžíci.
Heřmánková inhalace
Hrst sušeného heřmánku přelijeme vařící vodou, přes hlavu přehodíme osušku, nakloníme se nad hrnec a vdechujeme páru. Poté je dobré ještě asi 30 minut zůstat v teple.
Místo heřmánku můžeme použít obyčejnou sůl nebo několik kapek eukalyptového oleje, případně levanduli nebo citron.
Mátová mast na dutiny
Při rýmě ji mažeme na prsa: Ve sklenici s 0,3 l vody necháme 2–3 týdny stát šest nasekaných mátových snítek a dva hřebíčky.
Pak přefiltrujeme přes mul a jeden díl této tekutiny smícháme se třemi díly rozpuštěné vazelíny (0,2 l tekutiny, 6 ml vazelíny) a mast je hotová.