Donedávna se před kávou varovalo. Nové poznatky ovšem lahodný nápoj špatné pověsti zbavují.
Není to tak dávno, co jsme se mohli dočíst, jak moc je káva škodlivá. Teď však vědci otočili a tvrdí, že voňavý nápoj neškodí, dokonce prý zdraví může prospívat. Neplatí to však bez výjimky.
Pro koho se nehodí
Těhotné ženy by neměly pít kávu vůbec nebo přejít na kávu bez kofeinu. Kofein obsažený v nápoji totiž může vést k předčasnému porodu, snížení porodní váhy nebo poškození plodu.
Vysoký krevní tlak, nervozita a problémy se spánkem jsou obtíže, při kterých byste kávu také měli vynechat.
Výhody tří až čtyř šálků
I umírněná konzumace je totiž dokáže zhoršit. Riziko káva představuje i pro jedince s žaludečními vředy. Za přiměřené množství kávy považují vědci tři až čtyři šálky denně.
Pokud je budete pít, budete bdělejší, zlepší se vám paměť a zrychlí metabolismus. Bohužel, tato pozitiva se časem zmenší, protože si tělo na kofein zvykne a bude na něj reagovat méně.
Na jaké nemoci zabírá?
Dobrou zprávou je, že při dlouhodobé přiměřené konzumaci káva snižuje riziko vzniku některých civilizačních onemocnění, třeba cukrovky, cirhózy jater nebo depresí.