Suroviny:
10–12 výhonků čerstvého bílého chřestu
1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená
1 lžíce másla na zahuštění
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
sůl a pepř na dochucení
100 ml smetany na zjemnění
muškátový oříšek
pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu
Postup:
Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vložte chřest spolu s nasekanou jarní cibulkou a povařte asi 20 minut nebo dokud nebude chřest úplně měkký.
Vyjměte několik kousků a dejte si je stranou. Použijete je nakonec jako ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou.
Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už ji nevařte!
Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutony.