Suroviny:
450 g mraženého hrášku
500 ml zeleninového vývaru
50 g másla
1 cibule
2 stroužky česneku
malá plechovka sterilovaného hrášku
100 ml smetany ke šlehání
sůl, mletý pepř
2 lžíce majoránky
Postup:
Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypejte hrášek a také krátce osmahněte. Přidejte nasekaný česnek, vše ještě asi minutu orestujte a pak zalijte vývarem.
Vařte pod poklicí, až hrášek změkne. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Pak do ní přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a případně ještě i česnekem. Nakonec přidejte slité kuličky hrášku z plechovky a nechte přejít varem.
Na talířích můžete ještě trochu zakápnout smetanou a podávat s osmaženými kostičkami chleba nebo krutony.
Doba přípravy: 30 min
Cena: 60 Kč