Mnozí si myslí, že modrý mák je dobrý pouze tak do koláče. Přitom má skvělé léčivé účinky!
Modrý mák má mimořádně vysoký obsah vápníku, který je skvělý především pro kosti a klouby.
Jeho konzumace ale chrání i před kardiovaskulárními chorobami, kromě toho podporuje i nervový systém a zlepšuje paměť, působí protistresově a využít ho můžete i jako prevenci proti zubnímu kazu. Jeho využití je tedy skutečně široké.
Vybírejte co nejpečlivěji
Ačkoli hraje Česká republika v jeho produkci světový prim, stále častěji se sem dováží mák i z jiných zemí. Kromě toho potravinářského je to i mák technický, který obsahuje vyšší podíl opiových alkaloidů, které mohou mít na naše zdraví neblahý vliv.
Ten správný mák má krásně modrou barvu a nasládlou chuť, ten technický může být nažloutlý či narezlý a vyznačuje se hořkou chutí. Od toho tedy dejte ruce raději rychle pryč.
Popíjejte makové mléko
Mák obsahuje velké množství živin, které naše tělo potřebuje. Pokud si z něj vyrobíte chutné mléko, můžete ho konzumovat každý den. Nic na tom není, stačí jen 1 hrnek máku zalít 4 hrnky vody a nechat přes noc máčet.
Druhý den vše rozmixujte, můžete dosladit, avšak ne cukrem, zvolte med nebo javorový sirup. Poté přeceďte a skvělé smetanové mléko, které má vyšší obsah vápníku než to kravské, je na světě.