Jestli přijmete naše rady, v mnoha případech si navíc ještě udržíte váhu, případně shodíte pár kil. A budete klidní. Tak co tedy snídat?
1. Avokádo
Obsahuje nejen zdravé tuky a vlákninu, ale také vitamin B, který pomáhá vytvářet serotonin, jež stabilizuje naši náladu, nebo hořčík, který slouží jako regulátor stresu.
Pokud ráno pospícháte, nakrájejte si avokádo na kousek selského chleba a ochuťte ho solí a pepřem.
V případě, že vám nevadí si na snídani počkat, avokádo rozkrojte a umístěte do něj vajíčko. Společně pak nechte zapéct a vychutnejte si teplou snídani plnou prospěšných látek.
2. Vejce
Mají pro náš organismus mnoho zdravotních benefitů. Obzvláště bílky obsahují minerály, jako je cholin a zinek, které jsou spojovány s nižší mírou úzkosti. Nedostatek zinku v organismu naopak vede k depresím a úzkostným stavům.
Dvě vejce k snídani pomohou stabilizovat hladinu cukru v krvi. Dopřejte si je jako míchaná nebo jako omeletu se špenátem, jarní cibulkou či rajčaty.
3. Losos
Mastné ryby, jako je losos, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují příznaky úzkosti. Dopřejte si proto jednou za čas například míchaná vajíčka s lososem nebo uzeného lososa na plátku celozrnného chleba. Losos navíc působí protizánětlivě a je skvělým zdrojem bílkovin.
4. Ovesné vločky
Komplexní sacharidy, jako je oves, tělo tráví pomaleji, takže navozují pocit plnosti a zároveň pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Pokud začnete den ovesnou kaší, dostane vaše tělo velkou dávku vápníku, železa, hořčíku, draslíku a vitaminu B6. Vločky jsou ale také bohaté na vlákninu, a proto vás zasytí na celé dopoledne.
5. Lesní plody
Borůvky, maliny a jahody jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty, které pomáhají snížit hladinu úzkosti a zlepšit náladu. A nemají skoro žádné kalorie. Přidejte je proto do ovocného smoothie nebo jimi ozvláštněte misku jogurtu či ovesné kaše.
6. Čokoláda
Pokud vás uspokojí jedině sladká snídaně, můžete si bez výčitek dopřát kvalitní tmavou čokoládu. Odborníci například doporučují svěží sladkou snídani v podobě banánu se dvěma lžičkami arašídového másla, zalitého nízkotučným nebo rostlinným čokoládovým mlékem.
Obsahuje všechny tři důležité živiny, tedy bílkoviny, vlákninu a vápník. Pokud pravidelně snídáte ovesné vločky, můžete si tento recept obohatit právě jimi.
7. Pudink
Jestli si s sebou berete snídani do práce, večer před spaním si za pomoci mléka nebo vody a chia semínek vytvořte chia pudink.
Do zavařovací sklenice dejte na dno ovesné vločky, na ně vrstvu ovoce, chia pudinku (tekutina smíchaná s nasáklými chia semínky) a vrchní vrstvu si ozdobte podle svého.
8. Máslo
Stále populárnější i u nás se stávají oříšková másla. Například mandlové máslo má oproti klasickému krémovější texturu i chuť. Proto si místo klasického másla na celozrnný semínkový chléb namažte právě mandlové máslo, nebo pomazánku.
Tak do sebe dostanete vlákninu, bílkoviny i zdravé tuky. Snídani můžete doplnit o kolečka banánu nebo jahod, které položíte na máslo. Ovocem si přidáte ještě porci vlákniny a draslíku.