Nejlépe chutnají ještě čerstvé, teplé a křupavé.
Ingredience:
470 g hladké mouky
1 lžička nastrouhané citronové kůry
20 g cukru krupice
1 lžička soli
350 g másla
170 ml podmáslí
250 g borůvek
2 lžičky škrobu
2 lžičky cukru moučka
170 g kondenzovaného mléka
1 vejce
Postup:
Promíchejte v míse mouku, citronovou kůru, cukr a sůl. Zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku.
Opatrně vmíchejte vařečkou nebo stěrkou 3/4 podmáslí, směs ještě párkrát prohněťte rukama, aby se spojila v těsto. To pak rozdělte na poloviny a každou zabalte do fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.
Borůvky promíchejte se škrobem a cukrem. Polovinu těsta vyválejte na 3mm plát a nakrájejte na 5cm čtverce.
Do středu poloviny čtverců dejte vždy lžičku salka a na ni lžičku borůvkové směsi. Okraje potřete vodou a přiklopte prázdným čtverečkem. Kraje pořádně přitiskněte, nejlépe vidličkou.
Uprostřed každé taštičky nařízněte nožem malý křížek. Taštičky skládejte na plech, potřete je vejcem prošlehaným s lžící vody, posypejte krupicovým cukrem a dejte péct na asi 15–20 minut.