Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.
Ingredience:
1 vejce
1 hrnek cukru krupice
200 ml zakysané smetany
1 prášek do pečiva
1 hrnek polohrubé mouky
1 banán
700 g rybízu (mohou být i meruňky, rybíz, borůvky, třešně, letní jablka…)
Na drobenku:
6 lžic hrubé mouky + na vysypání formy
4 lžíce cukru krupice
1 balení vanilinového cukru
100 g másla + na vymazání formy
Postup:
Suroviny na drobenku propracujete prsty. Kulatou formu o průměru asi 28 cm vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
V míse utřete vejce s cukrem do světla, vmícháte smetanu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháte.
Těsto opatrně roztáhnete pomocí stěrky po celé ploše formy, pokladete je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec přidáte drobenku.
Vložíte do trouby a pečete 25 až 30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).