Těsto pod borůvkami můžete podsypat strouhankou nebo kokosem.
Ingredience:
kostky droždí
150–170 ml mléka
100 g cukru krupice
200 g másla
350 g hladké mouky
sůl
2 žloutky
750 ml –1 l borůvek
1 vejce
100 g moučkového cukru
100 g hrubé mouky
2 vanilkové cukry
120 g mletých mandlí
Postup:
Z kostky droždí polovinu rozdrobte do teplého mléka se lžičkou cukru, nechte vzejít kvásek. Polovinu másla rozpusťte a nechte zchladnout.
Mouku promíchejte se solí, přidejte cukr, kvásek, zbytek mléka, žloutky a zadělejte na hladké těsto.
Těsto nechte kynout hodinu. Troubu rozehřejte na 160 °C.
Z másla, moučkového cukru, hrubé mouky, vanilkového cukru a poloviny mletých mandlí udělejte drobenku.
Těsto rozválejte a přeneste na plech. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
Těsto posypejte mletými mandlemi, poklaďte borůvkami, posypejte vanilkovým cukrem a drobenkou a dejte péct na 25 až 30 minut.
Náš tip
Koláč můžete upéct se švestkami posypanými mletým mákem a moučkovým cukrem, s meruňkami nebo rebarborou.