Zařaďte mrkev do vašeho jídelníčku, neuděláte chybu. Je to nejen velmi chutná zelenina, ale i velmi prospěšná našemu organismu.
Mrkev obsahuje spoustu důležitých vitamínů a minerálů a tolik prospěšný antioxidant betakaroten, který ničí volné radikály (ničí tělesné buňky) a posiluje náš imunitní systém. Pojďme se podívat kvůli čemu se ještě vyplatí jíst ji ve velkém.
Detoxikuje organismus
Mrkev je schopná na sebe vázat těžké kovy a odvádět je z těla ven. Díky vitamínu A dokáže zbavit játra toxinů a nadbytečného tuku.
Co se týká mrkvové šťávy je pro zvýšení účinnosti vhodné kombinovat ji s dalšími zeleninovými i ovocnými šťávami, jako je například šťáva u červené řepy nebo jablek.
Podporuje zdravý zrak
To, že vám mrkev zlepší dioptrické vady oka je mýtus, ale betakaroten a provitamín A vyživují sítnici a snižují riziko šedého zákalu. A dostatečný obsah vitamínu E pomáhá předcházet makulární degeneraci.
To je onemocnění očí, při němž může dojít k výraznému zhoršení zraku, a dokonce i k jeho ztrátě.
Snižuje riziko rozvoje rakoviny
Mrkev obsahuje pektin, který na sebe dokáže vázat až 80 % těžkých kovů z prostředí. Chrání tak organismus před intoxikací některými rakovinotvornými látkami. Betakaroten má zase příznivý vliv na snížení výskytu některých druhů rakoviny. Vše je zatím ve stádiu výzkumů.
Mírní cholesterol i mrtvici
Vědecky bylo dokázáno, že ke snižování hladiny cholesterolu je třeba sníst alespoň 200 g syrové mrkve denně. A to je významné pro zdraví srdce. Pět a více mrkví denně zase snižuje riziko mozkové mrtvice. Mrkev totiž zklidňuje nervy a mírní stres.
Zlepšuje trávení
Nerozpustná mrkvová vláknina je jedním z nejdůležitějších prvků při zachování dobrého zažívání. Stimuluje sekreci žaludečních šťáv i peristaltický pohyb střev. Silně tak omezuje možnost vzniku zácpy.
Na druhou stranu dobře provařené mrkvové pyré dokáže zastavit i silný průjem a léčí střevní katary.
Zpevňuje kosti
V mrkvi je obsažen vitamín K1, který má velký význam nejen pro správnou srážlivost krve, ale také pro zdravý metabolismus kostí i cévních stěn. Podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy.
Pomáhá hubnout
Vláknina v mrkvi pomáhá zrychlit metabolismus a zároveň dodává pocit sytosti. Říká se, že kalorická hodnota mrkve je záporná, protože k jejímu strávení vydá tělo více energie, než z ní získá.
Navíc sladká chuť mrkve může uspokojit naše chutě na sladké, které míváme, když si při dietě hlídáme snižování váhy.