Pro výrobu pampeliškové tinktury budete potřebovat čerstvě vyrytý pampeliškový kořen a 40 až 50% alkohol.
Důkladně očištěný kořen nastrouhejte na hrubém struhadle a zalijte jej alkoholem. Nechte 3-4 týdny louhovat za občasného protřepávání. Poté sceďte a slijte do dobře uzavíratelné lahvičky. Uskladněte nejlépe v chladničce.
Užívejte 3x denně po 20 kapkách rozmíchaných ve sklenici vody. Pampelišková tinktura je skvělá při léčbě jaterních chorob, cukrovky, atopického ekzému a různých vyrážek.
Také napomáhá při dně a žlučníkových kamenech. Podporuje močení a tím napomáhá odstraňování přebytečné vody v těle. Pokud máte doma sušený kořen pampelišky, můžete si z něj připravit kávu. A to tak, že nadrcený kořen v troubě mírně opražíte.
Že je kořen tak akorát, poznáte podle příjemné vůně. Až příště dostanete chuť na kávu, potřebné množství opražených kořenů namelte v mlýnku a pak je zalijte vodou.