Užívá se při avitaminózách, chorobách žlučníku, jater, žaludku a střev. Šťáva z bílého zelí čistí krev, působí hojivě na žaludeční a dvanácterníkové vředy. Kyselé zelí je dostupné pro každého a mnoho nestojí.
Může nahradit nedostatek jiné zeleniny. Všechny živiny se v ní vyskytují v optimálních poměrech. Zelí významně posiluje imunitu, ničí střevní bakterie. zaručí pravidelní vyprazdňování, harmonizaci ledvin a odstranění problémů žlučníku a jater.
Zelí je přírodním omlazovacím prostředkem. Ten, kdo zelí konzumuje pravidelně, může významně ovlivnit proces stárnutí.
Aby zelí mělo svůj léčivý efekt, je třeba je konzumovat denně v množství jedné kompotové misky a je dobré ho občas dochutit přidáním cibule a olivového oleje.
Kombinujte s karotkou
To nejcennější, co na zelí je, je jeho vysoký obsah síry a chloru a poměrně vysoký obsah jodu. Spojení síry s chlorem je účinné při čištění sliznic zažívacího ústrojí za předpokladu, že se šťáva pije syrová.
Nadměrná plynatost po ní může být známkou abnormálního nahromadění jedovatých odpadových látek v zažívacím ústrojí.
V tomto případě se doporučuje střeva nejprve pořádně vyčistit tak, že denně, po dva týdny, pijete karotkovou šťávu čistou nebo smíchanou se špenátovou. Dobrá je i kombinace karotkové šťávy se zelnou.
Zelí chrání před stresem, nedostatkem vitamínu C a ještě se po něm dobře spí. Na paradontózu žvýkejte kysané zelí. Pro výrazné zlepšení vykašlávání se osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se pije po doušcích během dne. Pozor na velkou konzumaci zelí si musí dát jen lidé s poruchami štítné žlázy..