Pokud vás trápí některé z těchto projevů, pak detoxikaci nejspíše opravdu potřebujete:
častý pocit žízně, hustý povlak na jazyku, pocity horka, nadměrné slinění, sladká chuť v puse, pálení dásní, pocení, pobledlost, nepříjemný zápach z úst, zapáchající pot, stolice a moč.
Co vám hrozí?
Určité množství volných radikálů naše tělo potřebuje k tomu, aby se dokázalo účinně bránit nejrůznějším infekcím. Jejich zvýšené množství však přináší mnoho nežádoucích účinků.
K těm, kromě zmíněného stárnutí, patří též vznik očních, plicních a kožních chorob, tvorba diabetu, komplikovaná léčba zánětů, výskyt nádorů, neurodegenerativní choroby a poruchy imunity nesoucí s sebou další poruchy organismu.
Jak tomu předejít?
Přírodní antioxidanty obsahuje zvláště čerstvé ovoce a zelenina, ořechy, luštěniny, semínka a některé bylinky. Co se ovoce a zeleniny týče, platí, že nejvíc antioxidantů v sobě májí barevné druhy.
Například v červeném hroznovém víně, cibuli či zelí je větší množství antioxidantů než v jejich bílých variantách.
Zeleninu a ovoce je také lepší krájet těsně před konzumací z důvodu zachování co největšího množství důležitých látek. Množství antioxidantů bývá ovlivněno klimatickými podmínkami či chemickými postřiky, jež dále ovlivňují množství mikroživin v půdě.
Po sklizni bývají antioxidanty ovlivněny např. způsobem skladování, teplotou a samozřejmě oxidací, takže bohužel ne všechny dostupné potraviny dokážou zajistit takové množství antioxidantů, jež bychom optimálně potřebovali.