Ne nadarmo se křenu říká „český ženšen“. Jeho účinky na zdraví jsou neocenitelné.
Všestranný pomocník
Křen celkově posiluje organismus, má silné antibiotické a antiseptické účinky, používá se při zánětech dýchacích cest, při kašli doprovázeném zahleněním, k inhalacím při rýmě a silném kašli. Má močopudné účinky, proto je dobrý i při infekcích močových cest.
Příznivě ovlivňuje zažívání i metabolismus, upravuje střevní mikrobiom. Křenové placky slouží k léčbě ischiasu i revmatických potíží. Jeho chroupání je také dobrým lékem na parodontózu.
Pouze lidé se žaludečními či dvanáctníkovými vředy by měli být opatrní, křen může naleptat žaludeční stěny a také nepříznivě ovlivnit činnost štítné žlázy.
Jak ho používat
Křen by se měl konzumovat spíše nárazově, zásadně čerstvý a strouhat těsně před použitím. Skvělé účinky při kašli a rýmě má v kombinaci s medem. Stačí smíchat 1 lžíci nastrouhaného křenu s 1–2 lžícemi medu a užívat 2x denně.
Křenové placky na obklady si připravíte z nastrouhaného křenu, mouky a sádla v poměru 3 : 5 : 1. Placka se přikládá na bolestivé místo asi na 20 minut. Pozor, přecitlivělým lidem mohou naskákat puchýře.
Pro inhalaci přidejte lžičku strouhaného křenu do 3 litrů vroucí vody a inhalujte 10 minut.