Pravé Vánoce se přeci neobejdou bez voňavých perníčků. Jejich příprava je radost. Provoní celý byt a výsledek bude stát za to. Určitě si pochutnáte.
Ingredience: 500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 vejce, 120 g medu, 1 lžička jedlé sody, 3 lžičky koření Medový perník, 2 lžičky kakaa, 1 bílek na potření
Poleva: 1 bílek, moučkový cukr, kapka citronové šťávy
Postup:
1. Připravte si misky, do kterých si vložíte veškeré ingredience. Změklé máslo si nakrájejte na kostky, aby se s ním lépe pracovalo.
2. Vezměte si velkou mísu a do ní vložte všechny nachystané ingredience určené pro těsto. Jak suché ingredience, tak i ty mokré by měly mít stejnou teplotu. Na přípravě si dejte záležet, bude se od toho odvíjet celkový výsledek. Pořádně ručně zpracujte na měkké vláčné těsto.
3. Dejte si těsto na pomoučněný vál a ještě trochu perníkové těsto propracujte. Mělo by se chovat jako plastelína. Těsto můžete posypat trochu moukou, aby se vám nelepilo a začněte válet. Vyválejte ho do co největší šířky a délky. Pozor ale, aby nebylo moc tenké a nepopraskalo by vám.
4. Čím více těsta budete mít, tím to bude lepší. Alespoň budete mít více perníčků. Při válení si dejte pozor, abyste neváleli pouze na jedné straně. Alespoň jednou těsto otočte.
5. Až si budete myslet, že jste ho dostatečně s perfektně vyváleli, připravte si vaše oblíbená vykrajovátka. Vykrajujte těsně u sebe, šetřete místem. Můžete přidávat na plech, který máte buď vymazaný máslem a nebo ho máte vyložený pečícím papírem. Než však začnete vykrajovat, nezapomeňte si předehřát troubu na 170 stupňů.
6. Plný plech vykrojených perníčků můžete vložit do trouby. Péct by se měly zhruba 8 minut. Po upečení je potřete rozšlehaným bílkem pro hezký lesk.
7. Všechny potřebné ingredience na přípravu polevy vyšlehejte do hustší hmoty, aby vidlička zanechávala stopu.
8. Až budou perníčky vychladlé, nalijte si bílou polevu do potravinářského zdobicího pytlíku a můžete si své perníčky ozdobit jak chcete. Fantazii se meze nekladou.
Naše rady na přípravu:
Těsto
• Těsto vám může při pečení udělat pěknou neplechu. Stačí jedna malá chybička a perníčky nebudou takové, jaké by být měly. Pokud se vám těsto bude drobit, přidejte máslo a jestliže by se lepilo, nasypejte trochu mouky. Těsto musíte doladit během pečení.
Soda a prášek
• Pokud jste na jedlou sodu a kypřící prášek citlivější a štípe vás, raději dejte méně než více. Těsto nabude a změkne i s menším množstvím.
Správně uleželé
• Víte, že se chystáte před Vánoci péct perníčky a ještě vám zbývá několik dnů čas? Tak toho využijte. Každý správný pekař, i ten amatérský ví, že nejlepší těsto, je to uleželé.
Poté, co těsto vlastnoručně vyhnětete, zabalte ho do alobalu a alespoň na dva dny vložte do lednice. Uvidíte, že pak bude ještě lepší a bude se s ním lépe pracovat.
Potřete bílkem
• Chcete, aby vaše perníčky nabraly lesk? Během toho, co budou v troubě, připravte si bílek. Ihned, co je vyndáte z trouby, řádně je potřete..