Suroviny:
20 g másla
1 lžíce olivového oleje
2 šalotky
750 g celeru
150 g brambor
½ lžičky mletého koriandru
500 ml zeleninového vývaru
500 ml mléka
2 sušené bobkové listy
200 ml smetany
hrst koriandrových lístků
Na brambory:
20 g másla
3 lžíce oleje
180 g brambor
1 červená chilli paprička
Postup:
Rozehřejeme v pánvi máslo a olej a opékáme šalotku, až zesklovatí. Přidáme celer, brambory a mletý koriandr a chvilku opékáme. Přilijeme vývar a mléko, vhodíme bobkové listy a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme a vaříme 30–35 minut.
Ušleháme smetanu a rozdělíme ji napůl. Lístky koriandru vmícháme do jedné poloviny šlehačky a odložíme do lednice. Připravíme si bramborové kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo a olej a brambory opékáme 10–15 minut, až budou křupavé.
Přihodíme chilli papričku, zamícháme a ještě minutku opékáme. Nakonec osolíme.
Z polévky vyndáme bobkové listy, rozmixujeme ji a přecedíme přes jemný cedník. Prohřejeme, dochutíme pepřem a solí a vmícháme neochucenou šlehačku. Polévku v miskách ozdobíme koriandrovou šlehačkou a přidáme kostičky.