Kukuřice je úžasný zdroj důležitých látek a energie pro tělo a mozek. Pro svoji výživnost a široké spektrum využití se kukuřice rozšířila z Peru do celého světa.
Kukuřici zvanou pop-corn není jistě třeba představovat, její popularita stále stoupá. Kukuřičná zrna mají neobvyklé vysoký obsah vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci našich orgánu a metabolismus.
Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně železo, hořčík, zinek, mangan a selen, důležité pro krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, plodnost a potenci, zdravou pleť a hezké vlasy.
V kukuřici je také hodně cukrů, které jsou zdrojem energie pro naši vitalitu tělesnou i mentální.
Podporuje myšlení a paměť
Kukuřičný koktejl účinných látek je ideální potravou pro náš mozek. Podporuje mozkovou činnost, a zároveň zvyšuje naši odolnost vůči stresu. Je to vhodná potravina pro všechny věkové kategorie.
U dospělých a starších lidí pomůže udržet kondici a celkovou vitalitu, pevné nervy a odolnost vůči stresu, pohlavní výkonnost a imunitní systém. Má pozitivní vliv na kvalitu našich vlasů, kůže, nehtů, tkáni a svalové hmoty, je tedy i potravinou pro krásu.
Kukuřici můžeme upravovat mnoha způsoby. Mladé šťavnaté klasy se dají jíst samotné nebo v zeleninovém salátu. Můžeme je lehce osmažené vmíchat do rýže nebo těstovin. Zralé jsou výtečnou přílohou k jídlům. Dají se povařit v solené vodě, upravit na páře, péct, nebo grilovat.
Grilovaná s bylinkovým máslem
Kukuřice oloupeme, odstraníme vlákna. Okraje zařízneme a kukuřice 20 minut povaříme v osolené vodě. Vyndáme a do středů obou konců zapíchneme dřevěné špejle, jejichž délku upravíme na cca 7 cm. Kukuřice potřeme slabounkou vrstvou másla a vložíme na gril.
Grilujeme ze všech stran, celkově asi 15 minut. Mezitím připravíme bylinkové máslo smícháním změklého másla, sekaných bylinek a nastrouhaného česneku. Kukuřici podáváme horkou a poklademe ji studeným bylinkovým máslem.